Zelf uw riool ontstoppen

Een verstopt riool, dit probleem kan werkelijk in ieder huishouden voorkomen. Als u al eens last heeft gehad van een verstopt riool, dan weet u wat voor lucht hiermee gepaard gaat. Een verstopping van het riool is iets wat u het liefst zo snel mogelijk wilt verhelpen. Daarom geven wij u in dit artikel tips hoe u zelf uw riool kan ontstoppen. Lukt het u uiteindelijk toch niet om het riool vrij te maken? Dan kunt u altijd nog de hulp van een loodgieter inschakelen.

Oorzaak van de verstopping achterhalen

Een verstopping kan op verschillende plekken in de riolering ontstaan. Spoelt uw toilet bijvoorbeeld niet goed door? Dan kan het zijn dat de afvoer van het toilet verstopt is geraakt en het water daardoor niet in het riool terecht kan komen. Het kan echter ook zo zijn dat de verstopping zich dieper in het riool onder uw huis bevindt. Dit is vaak het geval wanneer het water op verschillende plekken in het huis niet wegloopt, bijvoorbeeld in de keuken, wastafel én de douche. Het achterhalen van de locatie van de verstopping is erg belangrijk om te doen voordat u begint met het ontstoppen van het riool. Hoe u kunt controleren waar de verstopping zich bevindt? Dat doet u door alle rioolaansluitingen een keer goed door te spoelen. Giet er een emmer water in leeg. Zodra er een waterkolk ontstaat, weet u dat de rioolaansluiting niet verstopt zit. Blijft het water staan in bijvoorbeeld de wastafel en loopt het in alle andere rioolaansluitingen gewoon het riool in? Dan weet u zeker dat de verstopping zich in de afvoer van uw wastafel bevindt. U kunt dan ook specifiek deze rioolaansluiting ontstoppen.

Manieren om het riool te ontstoppen

Er zijn veel verschillende manieren om het riool te ontstoppen. Zo kunt u gebruik maken van de klassieke ontstopper of een chemisch ontstoppingsmiddel. Wij zullen onze tips hieronder stuk voor stuk behandelen, van zeer lichte middelen tot echt zwaar geschut.

Ontstoppen met soda

Deze tip heeft u wellicht vaker voorbij zien komen. Gebruik soda om de afvoer van de gootsteen, douche of wastafel te ontstoppen. Dit middel is voornamelijk geschikt voor deze afvoeren omdat soda een ontvettende werking heeft. Vastklevende zeepresten en haren in de afvoer laten hierdoor sneller los. Het ontstoppen met behulp van soda is echt heel simpel. Los een handje soda op in een glas water. Giet het geheel in de gootsteen, douche- of wastafel afvoer en laat dit enkele minuten intrekken. Spoel daarna de afvoer een aantal keer door met kokend water. Als het goed is, loopt het water gemakkelijk weer het riool in. Wist u trouwens dat het gebruik van soda een goed alternatief is voor de chemische ontstoppers? Chemische ontstoppingsmiddelen zijn namelijk zo agressief dat ze ook de leidingen kunnen aantasten. Op die manier ontstaat er een kans dat u tegelijk met het ontstoppen ook een lekkage veroorzaakt. En dat is wat u juist wil voorkomen!

Ontstoppen met een veer

Is de verstopping te hardnekkig om op te lossen met soda? Dan kunt u ervoor kiezen om een veer te gebruiken. De veer kunt u goed gebruiken om een prop afval te verwijderen, bijvoorbeeld in het toilet. Duw de flexibele ontstoppingsveer door de afvoer van het toilet en de veer zal al het vuil richting de centrale riolering duwen. Spoel direct na het gebruik van de veer het toilet door, dit voorkomt dat het vuil zich in de tussentijd weer hecht in de afvoer. U kunt er ook voor kiezen om de veer te combineren met de soda, op die manier is de kans van slagen van uw ontstoppingsmissie stukken groter.

Ontstoppen met een plopper

De plopper kennen we allemaal en dat is niet voor niets. De plopper werkt namelijk erg effectief doordat er bij gebruik een drukverschil ontstaat in de afvoer. Dit drukverschil trekt het vuil van de wanden van de afvoerpijp. Op deze manier kan het vuil weer wegspoelen door de afvoer. Ook hier geldt dat een combinatie van de plopper met soda nog effectiever werkt omdat de ergste zeepresten en haren al zijn losgeweekt. Het kan voorkomen dat u een aantal keer moet ploppen voordat het vuil loslaat en u de afvoer door kunt spoelen.

Ontstoppen met een hogedrukreiniger

Het kan natuurlijk voorkomen dat u zo’n hardnekkige verstopping in uw riool heeft dat soda, een ontstoppingsveer én plopper niet werken. In dat geval kunt u zelf  nog één ding uitproberen, voordat u de hulp van een loodgieter inschakelt. U kunt namelijk gebruik maken van een hogedrukreiniger. Stop de spuit van de hogedrukreiniger zo diep mogelijk in de afvoerbuis. Werk hierbij heel nauwkeurig, u wilt namelijk voorkomen dat u de hele badkamer of keuken met vies afvalwater versmeerd. Spuit de afvoer een aantal minuten goed door. De hoge druk zou ervoor moeten zorgen dat het vuil loslaat en in het riool verdwijnt.

Is het u helaas niet gelukt om zelf de verstopping te verhelpen? Dan kunt u altijd nog de hulp van een loodgieter inschakelen. Bel bijvoorbeeld naar 0800 – 2400 000 en maak een afspraak met één van de loodgieters van Loodgieters.nl. Zij hebben contracten met loodgieters in het hele land, zo weet u zeker dat u snel een afspraak kunt maken met een loodgieter bij u in de buurt.