5 belangrijkste functies van een notaris

Vraag jij je wel eens af wat een notaris precies doet? Of heb jij binnenkort een afspraak met een notaris? Wat de reden ook is om een notaris te bezoeken, het kan geen kwaad om je te verdiepen in de functies van een notaris. In dit blog zetten wij de vijf belangrijkste functies op een rij.

1. Koop en verkoop van je huis

Wil jij een pand of vastgoed kopen of verkopen? Dan kom je in aanraking met een notaris. Je bent bij het kopen of verkopen van je huis namelijk wettelijk verplicht om dat via een notaris te regelen, zoals bijvoorbeeld VWZ notarissen. De notaris voorziet begeleiding voor zowel de koper als de verkoper. Ze zorgen dat alle afspraken worden vastgelegd in aktes.

2. Ondernemingszaken

Wil je iets vastleggen of veranderen in je onderneming? Denk hierbij aan wijzigen van de rechtsvorm, de statuten, het eigendom of de aandelen. Het is dan niet ongebruikelijk dat je als onderneming samenwerkt met een notaris. Een notaris zal naar de zakelijke kant kijken, maar ook rekening houden met je privésituatie.

3. Juridisch advies

Voor juridisch advies kan je ook terecht bij een notaris. Een notaris is onafhankelijk en houdt rekening met het belang van alle betrokkenen. Ze stellen zich op als deskundig en een onpartijdige tussenpersoon die kan helpen bij het maken van de juiste juridische keuzes.

4. Persoonlijke situatie

Bij veranderingen in je persoonlijke situatie kan het ook verplicht zijn om een notaris in te schakelen. Denk hierbij aan het opstellen van je testament, het opstellen van huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden en bij schenkingen. De belastingdienst stelt namelijk de eis dat een notaris verplicht is bij een schenking.

5. Opstellen levenstestament

Het opstellen van een levenstestament is wat anders dan het opstellen van je testament. In een levenstestament maak je namelijk een aantal beslissing voor als je nog in leven bent, maar bijvoorbeeld handelingsonbekwaam bent geworden. Je kan hier zaken regelen zoals: een euthanasieverklaring, een aantal medische kwesties of een behandelverbod. Het is niet verplicht om hier een notaris bij in te schakelen, maar het is wel aan te raden.