Waar moet je opletten bij een rondleiding bij een kinderdagverblijf

Als je na je verlof weer aan het werk gaat, wil je een vertrouwd gevoel hebben bij de kinderopvang waar je je kind naar toe brengt. Belangrijke aspecten zijn de sfeer van het kinderdagverblijf, kwaliteit van de opvang en of het er veilig en schoon is. Hieronder worden een aantal tips gegeven waar je op kunt letten bij het zoeken van een kinderopvang.

Allereerst is het belangrijk om de kwaliteit van de opvang te controleren. Hiervoor kun je het landelijk register kinderopvang raadplegen. Dit register wordt bijgehouden door de GGD, deze controleert jaarlijks ieder kinderdagverblijf of deze zijn zaakjes wel op orde heeft. Bij het landelijk register kinderopvang kun je meestal uitgebreide verslagen lezen over hoe de GGD jouw toekomstige opvang beoordeelt.

Om te weten of een organisatie intern de zaken goed op orde heeft, de ouders en kinderen centraal stelt en zorgt voor een veilige omgeving kun je controleren of de kinderopvang in het bezit is van een HKZ-certificaat. Kinderopvangen met een HKZ-certificaat voldoen namelijk aan bovengenoemde eisen.

Om meer te weten te komen over of er vaste medewerkers aanwezig zijn, voor vastigheid, en welke opvoedmethode er wordt gebruikt zou je kunnen kijken in het pedagogisch plan. Deze is meestal te vinden op de website en anders kun je deze opvragen op de locatie. Als je deze informatie hebt kun je kijken of dit bij jou en je kind past.

Naast een pedagogisch plan hebben kinderopvangen meestal ook een voedingsplan. Hierin kun je lezen of er bijvoorbeeld wordt voldaan aan de Schijf van Vijf. Wanneer dit voedingsplan je niet aanspreekt of je kind is ergens allergisch voor dan kun je natuurlijk altijd individuele afspraken hierover maken.

Toen ik zelf opzoek was naar een kinderdagverblijf heb ik deze checklist ook doorlopen. Uiteindelijk ben ik bij een kinderdagverblijf uit Hengelo terecht gekomen. Wij hebben hier een rondleiding gedaan en wij vonden de sfeer heel fijn en er werken leuke mensen.