Zelf een overkapping bouwen.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een overkapping in hun tuin te bouwen. Dit hoeft niet heel moeilijk of duur te zijn. Het is vaak afhankelijk van de grote en het gebruik van het materiaal. Wanneer je zelf een beetje handig bent scheelt dit al vaak honderden euro’s. De overkapping die ik had stond ondertussen al weer bijna 20 jaar en was aan vervanging toe. Ik heb ervoor gekozen om dit project zoveel mogelijk zelf uit te voeren. Hoe ik dit gedaan heb lees je in dit blog.

De sloop

Allereerst moest de oude overkapping gesloopt worden. Wanneer je iets sloopt kan het zijn dat je een sloopvergunning nodig hebt, houdt hier rekening mee. Vervolgens moet je ook ergens heen met al het materiaal. Wanneer je niet zoveel afval hebt kun je ervoor kiezen om alles naar een afvalbrengpunt te brengen. Ik had echter zo veel dat een afvalcontainer huren makkelijker was. Dit heeft mij heel veel ritjes naar het afvalbrenpunt bespaard.

De bouw

In de aanloop naar het plaatsen van de overkapping heb ik een aantal stappen doorlopen. Allereest heb ik een keuze gemaakt in het materiaal. Ik kwam er al snel achter dat het een douglas houten overkapping moest gaan worden. Wanneer je voor een houten overkapping wilt gaan is douglas hout één van de beste keuzes die je kunt maken qua prijs en kwaliteit. In het begin is de kleur te omschrijven als oranje. Na verloop van tijd zal het hout verkleuren naar een grijze kleur en heeft het iets weg van eiken.

De tweede keuze die ik gemaakt heb is om te gaan voor een overkapping die je eigenlijk alleen nog maar zelf in elkaar hoeft te zetten. Het voordeel hier van is dat je alles al op maat hebt en zelf dus weinig op maat hoeft te maken. Met het meegeleverde stappenplan heb je de overkapping in no-time staan.

Het laatste wat nog moest gebeuren was de dakbedekking. Ik heb dit in het verleden zelf geprobeerd maar dit was geen succes. Aangezien een waterdicht dak belangrijk is voor het behouwt van je gehele overkapping is het belangrijk dat dit goed gebeurd. Ik overleg met de dakdekker heb ik uiteindelijk gekozen voor EPDM. Het grote voordeel hiervan is dat het geen naden heeft, hierdoor komt er brander aan te pas en is het altijd meteen water dicht.