Afvalmanagement voor bedrijven

We zijn met zijn allen erg bezig om te zorgen voor een goede afvalverwerking. Maar van al het afval dat geproduceerd wordt in Nederland is maar liefst 85% afkomstig van bedrijven. Er valt nog veel winst te behalen bij de Nederlandse bedrijven en hoe zij hun afval verwerken. Wanneer afval apart wordt ingezameld kunnen de materialen opnieuw gebruikt worden. Hoe kun je hier aan mee werken als bedrijf?

Het begint in de kantine

Het begint bij de bewustwording binnen het bedrijf. Zorg er voor dat je in de kantine al focus legt op het scheiden van je afval. Dit is niet het grootste gedeelte van het afval uiteraard maar het is een begin en op deze manier laat je zien dat je het serieus neemt. Zo kunnen medewerkers dat ook mee nemen naar de werkvloer waar ze vervolgens ook bewuster omgaan met het scheiden van bijvoorbeeld plastic en papier.

Het grote werk

Naast het dagelijkse afval dat je hebt kun je binnen jouw bedrijf ook te maken hebben met andere materialen zoals metalen of apparatuur bijvoorbeeld. Wanneer je groter afval goed wil verwerken binnen je bedrijf kun je bijvoorbeeld aan recycling machines denken. Op deze manier kun je onhandig grote materialen verkleinen en beter verwerken.

Omdenken

Naast dat het heel belangrijk is dat je afval goed verwerkt en hier bewust mee bezig bent kun je het ook van de andere kant bekijken natuurlijk. Loop je proces en je product eens na en probeer te kijken naar waar je het afval kan verminderen in eerste instantie. Kun je het product bijvoorbeeld anders inpakken of kun je minder materiaal gebruiken of kun je materiaal eventueel hergebruiken? Wanneer je hier kritisch naar gaat kijken dan kunnen er nog wel eens verrassende resultaten uitkomen. Op deze manieren draag jij binnen de kortste keren ook je steentje bij aan het verminderen en verbeteren van de afvalstromen!